Scootmobielcursus

Het aantal ouderen in onze samenleving stijgt snel. Zelfstandige mobiliteit is voor ouderen een belangrijke voorwaarde voor het behoud van hun onafhankelijkheid. Een scootmobiel is voor veel mensen dan ook een uitkomst. Naast deze groep ouderen zijn er ook jongeren die minder valide zijn en een scootmobiel gebruiken. De scootmobiel is een vertrouwde verschijning geworden op straat. Deelname aan het verkeer blijkt echter voor sommige mensen een heel waagstuk. Door leeftijd, het gebruik van medicatie of door ziekte kunnen het verkeersoverzicht en het reactievermogen achteruitgaan. Een deel van de ouderen heeft nooit een rijbewijs gehaald en heeft hierin dus geen referentiekader. Ook de kennis van verkeersregels is vaak onvoldoende. Gevolg is dat nogal wat scootmobielrijders zich onzeker voelen en veel scootmobielen ongebruikt in de schuur staan. In andere gevallen gaat men wel op stap, maar is deelname aan het verkeer eigenlijk onverantwoord.

Veilig Verkeer Nederland heeft een training ontwikkeld, die scootmobielgebruikers de kans geeft om hun kennis van de verkeersregels op te frissen en te oefenen met het gebruik van de scootmobiel in de praktijk.

Waar bestaat de cursus uit:

  • Een theoretisch gedeelte gegeven door een voorlichter van VVN
  • Een behendigheidsparcours om een aantal vaardigheden (met de eigen scootmobiel) te oefenen
  • Een rit buiten op straat onder begeleiding van een gecertificeerd rij-instructeur. Stilgestaan wordt tijdens de rit bij bijzondere situaties en dilemma's.
  • Een ogen/orentest; de audicien/opticien doet een korten ogen/orentest. Bij gebleken afwijkingen dient men naar een audicien/opticien te gaan voor een uitvoering onderzoek.

Deze cursus neemt één dagdeel in beslag.