Smartphonegebuik in het verkeer ?!

| VVN

Bij 1 op de 5 fietsongevallen waar een jongere bij betrokken is, speelt de smartphone een rol. Daarom heeft Veilig Verkeer Nederland het lespakket “Op de fiets? Even niets…” ontwikkeld, zodat kinderen leren over de risico’s van smartphonegebruik tijdens het fietsen. Met deze les zet Veilig Verkeer Nederland extra munitie in om het gebruik van smartphones in het verkeer te voorkomen bij jonge weggebruikers.

Op de fiets? Even niets…

Bellen, whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst: "Moet kunnen toch!"; "Ík kan dat wel tegelijkertijd!"

Of... valt dat tegen en zitten er toch ook risico's aan vast?

 

Afleiding op de fiets

“Op de fiets? Even niets...” is het nieuwe online lespakket van Veilig Verkeer Nederland voor de bovenbouw van de basisschool en de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Leerlingen gaan in deze uitdagende verkeerslessen actief aan de slag met het onderwerp afleiding door mobieltjes op de fiets.

 

Lespakket

Het lespakket bestaat uit drie modules:

  1. Logboek: gedurende een paar dagen houden de leerlingen een logboek over hun mobielgebruik bij. Hoe vaak gebruik je je mobiel? En waar? Welke apps gebruik jij het meest? Ze pimpen hun logboek met een zelfontworpen omslag. Het resultaat: leerlingen worden zich meer bewust van hun mobielgebruik.
  2. Stellingen: Leerlingen discussiëren met elkaar over de risico’s van gebruik van hun mobiel op de fiets. Door praktische oefeningen ervaren ze wat afleiding in het verkeer doet. Typ jij maar eens een berichtje op je mobiel, terwijl je een tafeltennisballetje probeert hoog te houden! Zien, leren en ervaren is het motto van de les. De klas vult gezamenlijk een afsprakenposter in.

3.Campagnevlog: 'promoot fietsen zonder mobieltje bij je klasgenoten' is de opdracht voor een campagnevlog die de leerlingen maken. Ze laten hun eigen mening en houding zien en proberen hun klasgenoten te overtuigen.

 

Gastdocent

De leerkracht kan de drie lessen zelf geven, maar kan  voor module 2 ook een opgeleide gastdocent van Veilig Verkeer Nederland inschakelen. Module 2 duurt ongeveer 60 minuten.

 

Heeft u interesse om voor een aantal scholen in Noord Brabant deze les te verzorgen, meld je dan aan bij Nieki Kleinen: n.kleinen@vvn.nl