Verkeersorganisaties lanceren fietsverlichtingscampagne

VVN afdelingen controleren 75.000 fietsen

Goede verlichting moet voor fietsers net zo vanzelfsprekend worden als voor automobilisten. Dat is de boodschap van Veilig Verkeer Nederland, TeamAlert, Fietsersbond en de ANWB. Samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu slaan zij de handen ineen om dit probleem aan te pakken. Vandaag onthulden zij bij de aftrap van de fietsverlichtingscampagne een waarschuwingsbord voor fietsers: ontsteek je lichten. Vanaf vandaag gaan de verkeersorganisaties het land in om het belang van fietsverlichting te benadrukken. De afdelingen van Veilig Verkeer Nederland controleren de komende weken in het hele land zo'n 75.000 fietsen op verlichting. 

Autolicht versus fietsverlichting

Jonge automobilisten voeren altijd verlichting in het donker en zijn zich ervan bewust dat zichtbaarheid in het verkeer van levensbelang is. Ze hebben grote moeite met fietsers die zonder verlichting rijden en vinden dit onverantwoord (87%), erg (82%) en ze irriteren zich er flink aan (76%). Echter: 4 op de 10 jonge automobilisten rijdt zelf wel eens op een fiets zonder licht. Kennelijk verandert hun gedrag op het moment dat ze het stuur van de auto verruilen voor het stuur van hun fiets. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van TNS NIPO. 

Ontsteek je lichten!

Dat verlichting voor automobilisten serieuzer genomen wordt dan voor fietsers, zien we op straat. Komt een automobilist een andere automobilist tegen die zijn verlichting niet aan heeft, dan wordt er geseind. Een fietser zonder licht is helaas normaal in het straatbeeld. Automobilisten checken bijna automatisch of ze hun verlichting aan hebben - als de auto dat niet al vanzelf doet. En bij tunnels krijgen ze hulp in de vorm van een waarschuwingsbord met “ontsteek uw lichten”. Voor fietsers bestaat een dergelijk waarschuwingsbord niet. Dit bracht de verkeersorganisaties op het idee om een informele versie van een verkeersbord te maken. Het voor automobilisten bekende verkeersbord bij tunnels met ‘ontsteek uw lichten’, kreeg vandaag een symbolische tegenhanger voor fietsers. De directeuren van de organisaties onthulden dit waarschuwingsbord vandaag om te laten zien dat verlichting voor fietsers net zo belangrijk is als voor automobilisten. Dit blijkt ook wel uit het feit dat ruim een kwart van de jonge automobilisten wel eens bijna of echt een aanrijding heeft gehad met een fietser zonder licht.