Fietsvaardigheidscursus

Het aantal ouderen in onze samenleving stijgt snel. Zelfstandige mobiliteit is voor ouderen een belangrijke voorwaarde voor het behoud van hun onafhankelijkheid. De fiets biedt voor veel ouderen uitkomst. Omdat er de laatste jaren ook een stijgende trend te zien is in het aantal ongevallen onder deze doelgroep, vindt Veilig Verkeer Nederland het belangrijk hier een gerichte cursus voor aan te bieden. De cursus richt zich op op het veiliger deelnemen aan het verkeer met de eigen fiets (dit kan ook een e-bike zijn). Een steeds groter aantal ouderen kiest voor de e-bike. Uit cijfers blijkt dat het merendeel van de ongevallen plaatsvindt op de "conventionele"fiets en toch ervaren mensen de e-bike als onveilig. Tijdens de cursus zal dan ook aandacht besteedt worden aan het gebruik an de e-bike.

Waaruit de bestaat de cursus:

  • Een theoriegedeelte: dit bestaat uit het opfrissen van de verkeersregels gericht op de fietser.
  • En blok Meer Bewegen Voor Ouderen. Een gespeciaal getrainde instructrice geeft een aantal oefeningen gericht op de fietser ter verbetering van de mobiliteit.
  • Een blok ogen/oren; de ogen en de oren worden door een opticien/audicien gecontroleerd. Wanneer afwijkingen uit dit korte onderzoek komen, dienen de mensen naar een opticien/audicien te gaan voor een aanvullend onderzoek.
  • Afleggen van een behendigheidsparcours waaronder een noodstop, scherpe bocht, tussen twee linten rijden, slalom ed.
  • Afleggen van een fietsrouten onder begeleiding van een rij-instructeur, die tijdens de route knelpunten bespreekt.

Deze cursus neem een dagdeel in beslag en wordt doorgaans in de middaguren gegeven.